Боуен терапия при Стрес и Напрежение

thumb_1df91e011a84c803d844e153272098911604559212_300x255_auto.jpg
Пламен
апр 28, 2022

Боуен терапия при Стрес и Напрежение

Техниката Боуен е нежна форма на нервно мускулна релаксация, при която терапевта извършва серия от леки движения, чрез пръстите на ръцете си върху определени части от тялото, последвано от кратка пауза, през която тялото се оставя на спокойствие за да има възможност нервната система да реагира на създадения импулс. Уникалното в Боуен терапията, е заложено в ресурсите на тялото да се самовъзстановява и поддържа. Ако приемем че тялото е клавиатура, а терапевта оператор, то неговата роля е да натисне правилните клавиши за да задейства съответната програма. Всички знаем какво се случва когато компютърът бъде претоварен с команди - той прекъсва. Подобно е и с тялото когато му въздействаме. Ето защо са толкова важни паузите в Боуен терапията, дава се време на организма да се задейства в правилната посока, и по естествен начин се постига релаксация на тялото за да може по-лесно да се справи с натрупаното напрежение.

Когато мозъкът ви долови заплаха в заобикалящата среда, вие преживявате огромна биохимична промяна. Тя се характеризира с прилив на адреналин и кортизол в кръвният поток, и каскада от физиологични събития като повишаване на сърдечната и дихателната честота, и кръвното налягане.

Във всекидневието ни стресовите фактори са с по-нисък интензитет, и по-голяма продължителност – наричат се „хронични стресови фактори“, за разлика от острите стресови фактори, които имат ясно начало, среда и край. Когато стресът ни е хроничен и не предприемем целенасочени мерки, целият активен стрес просто си стои вътре в нас, разболява ни, изморява ни и ни пречи да изпитваме удоволствията от живота.

„ Бий се или бягай“ (Fight of flight)

Добре познатият ни механизм, който в далечното минало е помагал на хората да се борят с хищниците или да се спасяват с бягство от тях, днес, когато обстановката изисква продължително напрягане на силите, се е превърнал в бреме и води до изтощение на човешкия организъм и до изчерпване на неговите приспособителни резерви, което от своя страна предразполага към редица заболявания или гранични състояния. Боуен терапията ще помогне на тялото Ви да се успокои и справи по лесно със натрупаното напрежение. Често хората споделят, че по време на процедура се отпускат и заспиват за кратко време, а след излизане от кабинета усещат лекота и липса на умора, това се дължи на освобождаването на физиологичният стрес, тялото ви знае какво да прави и ще го направи, стига да поседите за известно време спокойно с него.

Балансиране на Вегетативната нервна система(ВНС)

Своя най-дълбок и важен ефект терапията има точно тук, където се управляват механизмите за самовъзстановяване на тялото. ВНС контролира 80% от функциите на тялото и е много възприемчива към външни въздействия. Много хора днес живеят в постоянно състояние на стрес и симпатикова свръхстимулация на ВНС. Подобрението настъпва след като ВНС се промени от симпатикова към парасимпатикова доминанта. По време на сеансите често се случва пациентите да изпадат в дълбоко отпускане, може да се чуе шумна чревна перисталтика. Това подсказва за промяна към парасимпатиково доминиране с освобождаване на стреса на дълбоко ниво. Това може да обясни защо няколко процедури Боуен, често активират оздравителния процес.

Ако често чувствате нервно напрежение, време е да предприемете действия, за да върнете нервната си система в равновесие. Може да се защитите и да подобрите начина по който мислите и чувствате. Боуен терапията е изключително добро и естествено средство за справяне със стреса и това се дължи на благоприятното ѝ въздействие върху нервната система. Някои от състоянията, които могат да бъдат свързани със стреса са:

  • Депресия и безпокойство
  • Проблеми със съня
  • Проблеми с мисленето и паметта
  • Храносмилателни проблеми
  • Болка от всякакъв вид ( психосоматични състояния )
  • Автоимунни заболявания
  • Репродуктивни проблеми

За още информация и връзка с вашия терапевт в Оздравителен център Веда, Варна: https://vedahealthcare.bg/bg/ekip/plamen-prodanov-bouen-terapiya-veda-varna

Подобни публикации