Какво е йога? Какво не е йога? Как да намеря своят учител? Защо съществуват толкова различни ‘видове’ йога?

mariya-ilieva-veda-varna-1.jpg
Мария
апр 07, 2021

Защо избирам йога? Какво е йога? Какво не е йога? Как да намеря своят учител? Кой е достоен да се нарече мой учител? Защо съществуват толкова различни ‘видове’ йога!

Въпроси все повече назряващи не само сред истинските и посветени на автентичната практика последователи. Лично за мен, най интересен от всички въпроси на модерното общество си остава именно ‘Знаем ли какво НЕ Е йога’?.

Все повече става модерно да се ‘ходи’ на йога, да се ‘играе’ йога. Подходящ момент да се посмеем, нали? А на мен ми се плаче.. Мили приятели, йога се живее, и най-малкото което можем да направим ако нямаме реална представа какво представлява и от къде произлиза тази древна практика, е да потърсим някой, който би ни предоставил възможността да научим повече за традицията чрез лични опитности, знания и пример. Това което е жалко обаче, е че се намират все повече особи, които да развалят представата на всички за това какво всъщност е йога, а още по-жалкото е, че това се случва за пари. Йога мултиспорт, йога във фитнес залата, хот йога, летяща йога, акро йога, йогалатес, йога ‘под път и над път’, все измислици на западния модернизъм. Всяка втора стегната мадама бивша гимнастичка или танцьорка се нахвърля да ‘преподава нещо’, което реално не разбира. Все едно всеки обикновен човек да прочете една - две книги по обща медицина, и да се нарече лекар, да започне да ‘лекува’. Бихте ли се доверили на такъв ‘лекар’..?

Нашироко се говори за енергии, вибрации, магнетизъм, чакри, аури, очистване, изцерение, инстантна свобода - свобода, колкото инстантното нес кафе е кафе. Снимки на засукани акробатични пози - илюзорно самоуважение, евтино задоволяване на егото. Лъскава обвивка, а вътрешна пустота. И често арогантно отношение към търсещият.. Не веднъж се случва да разговарям с хора отказали се от йога още при първия си опит да се докоснат и запознаят с практиката, поради пренебрежително и повърхностно отношение от страна на именно тези самозвани преподаватели, самите те неразбиращи какво вършат. Действително, изключително жалко..

Нещо много интересно ни каза веднъж на сатсанг моят гуру Багаван Шри Шанмука Ананта Ната: “Ако искате стегнато дупе, вървете да карате колело или да изкачвате планини”. Да, с редовна йога практика ще постигнете и стегнато тяло, но идеята тук е не да стегнем дупето, а да извадим главата от него.. Йога не е стречинг, не е гимнастика, не е спорт, или съревнование. В йога няма правила, йога не се интересува дали успяваш да запазиш баланс или колко красиви са позите ти, единственото важно е да се докоснеш до истинската си същност. Йога е за всички, и всеки може да практикува. Младият може да практикува, старецът може да практикува. Човек, който е болен, и той може да практикува. Някой, който няма сила, може да практикува. Йога е здраве, не само за тялото, но и за душата, за цялото. В йога единствената съставка е интуицията, вътрешната ти природа. Йога е философия за пълноценен живот, и е напълно невъзможно да се докоснем до нея ако няма кой да ни напътства - в продължение на години, а защо не и завинаги… Трябва да проумеем едно - всеки един е перфектен такъв какъвто е, и няма нужда от изцерение, или ‘наместване на чакрите’. Факта, че живеем живота си, ни дава това право, да бъдем себе си, да се отърсим от оковите на страховете си, да мислим по-малко, просто да бъдем! Йога е съюз, съюз на душата със Вселената. Йога ни позволява да се върнем към това единство. Йога не е процес на събиране и постигане, а точно обратното, чрез йога се отърсваме от всичко, учим се да бъдем. Децата знаят единствено как да бъдат себе си, а ние, пораснали, интелигентни, търсещи, знаещи, можещи всичко, но не и да бъдем себе си. Комично, нали?

Трудното, и едновременно красивото в живота, е, че ние сами го създаваме, и никой не може да го направи за нас, вместо нас. Учителят може да ви сподели най-ценното за живота, а може и да ви изгуби времето. Може да ви върне парите, но не може да ви върне изгубеното време.

Съветът ми е да проверявате внимателно източниците си, и да бъдете нащрек за невежи и самозвани ‘инструктори’, евентуално ходили на екскурзия в Индия за седмица, две, или пък копирали записките и подражаващи на някой. Невежествотото е най-големият враг на човечеството във всяко едно отношение. Ние не сме Йога или Тай Чи, ние сме преди всичко човешки същества! Не приемайте ролите толкова сериозно, приемете сериозно своето Аз! Учете, анализирайте, не просто сляпо следвайте. Живейте пълноценно!

П.С. Благодаря на великият ми учител Багаван - Ācārya Bhagavan Shri Shanmukha Anantha Natha, на когото съм завинаги признателна, че продължава да ме напътства, и в продължение на три прекрасни години прекарани в Шри Кали Ашрам в Индия, ме е обучавал в традицията на йога, философията на Санскрит, Кунг Фу, и други важни аспекти, водещи ни към есенцията на живота, перспективата на истинският, свободен Аз. Благодарение на това, с любов и отдаденост продължавам да уча и надграждам, и да споделям опит и знания и с останалите!

Йога практиките с Мария във град Варна, се провеждат във The Secret Studio Yoga& Beauty, всеки Четвъртък от 18:30ч, и Събота от 09:30ч, с предварително записване, тел./viber : 0886 220 599

Подобни публикации