Лесни упражнения при Лимфедем на долни крайници

mariya-ilieva-veda-varna-1.jpg
Мария
авг 11, 2021

Организмът ни е създаден за да се движи, и именно движението е силата, която създава необходимите условия на оптимално здраве и жизненост за физиката и психиката ни. Движението е един от най-лесните и достъпни начини за поддържане, укрепване и подобряване на здравето. В това видео, ще се запознаете с лесни упражнения за гъвкавост и укрепване, предназначени да подобрят лимфния поток, които са подходящи за ежедневно изпълнение както у дома, така и в парка, дори на работното място.

Редовната двигателна активност не само поддържа оптимални всички жизнени показатели и функции в организма регулирайки кръвното налягане, нивата на холестерол и кръвна захар, предотвратявайки неконтролираното покачване на килограми, затлъстяването, метаболитния синдром. Движението стимулира кръвообращението, обменните процеси, поддържа имунитета на организма, намалявайки секрецията на стресови хормони стимулира по този начин остротата на ума, по-добрата памет и концентрация, и координация. Това ни прави по-свежи, работоспособни, балансирани и щастливи. Несъмнено движението подпомага и перисталтиката на червата, предотвратявайки запек и освобождавайки ни от токсини.

Редовната двигателна активност е изключително важна за здравето на лимфната система и изобщо за цялостното ни здраве. Лимфните съдове изпомпват лимфната течност именно в синхрон с мускулните съкращения. Ето защо редовното изпълнение на специфични упражнения стимулира лимфотока и помага за поддържането и профилактиката на лимфостазата при пациенти с лимфедем, както и разбира се при напълно здрави хора. Движението ни дарява с мускулна сила и здравина на костите, здрава лимфна система, успокоява болката, и е профилактична мярка дори срещу остеопороза и други заболявания на опорно-двигателният апарат.

Дихателните и аеробни упражнения също спомагат лимфната резорбция и подобряват придвижването на лимфната течност по лимфните съдове за контролиране на лимфедема. Особено благотворно е да започваме упражненията със коремно дишане, активирайки всички коремни лимфни съдове и възли.

Повече за коремното, или диафрагмално дишане и как да го използваме в ежедневието си ще научите тук:

Не на последно място, движението е младост, свежест и дълголетие!

Правете упражненията си редовно, бъдете здрави и жизнени!

Ако страдате от лимфедем на горен крайник, вижте видеото ни със упражнения за ръцетук...

Подобни публикации