Страдам от Лимфедем! Какво трябва да знам?!

mariya-ilieva-veda-varna-1.jpg
Мария
ное 11, 2021

Ранна диагностика и лечебна интервенция на Лимфедем

Практическо значение

2.3 милиона жени са се сблъскали и са били излекувани от заболяването рак на гърдата. Милиони са и тези, както жени, така и мъже, преминали през друг вид онкологични заболявания в областта на малкият таз. Лимфедемът е често срещано увреждане последващо лечението на рака. Лимфедемът асоцииран с онкологично заболяване се среща документиран между 33% и 48% след дисекция на аксиларни лимфни възли и радиационна терапия, и от 5% до 14% след биопсия на лимфни възли. Този вид лимфедем сериозно засяга качеството на живот и функциите на крайника, и е възможно да се превърне в хронично увреждане имайки в предвид прогресивното естество на състоянието, ако то не се лекува.

Диагностиката на лимфедем обикновено се осъществява след като състоянието се прояви клинично, било то поради липсата на навремена профилактика и лечение с последващо влошаване на симптомите, липса на обучени специалисти в областта на лимфния дренаж, или често поради липса на информираност на пациента за възможните и подходящи методи за профилактика и лечение. В миналото се смяташе, че състоянието лимфедем е не само доживотно, но и нелечимо. Благодарение на значителна еволюция в медицинската практика и изследване, днес разполагаме със добре обосновани методи на лечение, както и нарастваща осведоменост касаеща пациентите.

Въпреки постигнатият напредък в разпознаването и лечението на лимфедема, най-голяма роля остава тази на пациента, от който изцяло зависи ранното откриване и намаляване на риска от прогресиране и усложнения. Сензорните промени, които се наблюдават в крайника, в ⅓ от случаите предшестват подуването преди то да бъде видимо. Именно поради това, е изключително важно всички намиращи се в рискова група да бъдат навременно и добре осведомени за възможните прояви, за да се избегнат негативните последици от онкологичните интервенции върху лимфната система. Ранното откриване и третиране на лимфедема биха предотвратили усложнения и прогресиране на състоянието във по-напреднали стадии, както и биха възпрепятствали функционални промени и дори инвалидизиране.

Комплексната (или Комбинирана) Деконгестивна Терапия (CDT), е утвърдена чрез дългогодишен опит като доказано най-ефективен метод за лечение на лимфостаза в света. Обикновено, терапията се състои от две фази:

Фаза 1 - включва няколко компонента. 1.1. На първо място е Мануалният Лимфен Дренаж - извършва се подобно на лек масаж, с много нежни и леки движения върху кожата, като по този начин се стимулира отпускане на фасцията - фасциите са обвивки от съединителна тъкан обгръщащи мускулите, кръвоносните съдове, нервите, съединява различните структури по между им и спомага за гладкото плъзгане на тези структури (мускули, органи, кости, съдове). Тъй като след радиационна терапия тъканите губят течността помежду си те се ‘залепят’ и лимфните съдове също биват засегнати. Поради втвърдяването и напрежението между тези тъкани се затруднява регенерацията. Именно чрез Мануалният Лимфен Дренаж спомагаме за отпускането на тези структури, стимулираме и всмукателната функция на голямата част лимфни съдове в подкожието и прилежащите мускули. Единствено чрез тези нежни специфични движения, фасцията се отпуска и раздвижва, а лимфната течност се “пренасочва” по алтернативни пътища движейки се по-свободно. 1.2. Компресивна терапия - прилага се веднага след фаза едно. Включва многопластово бандажиране на крайника със специализиран набор от нискоеластични бинтове, подложки, и др., които поддържат крайника в подходящ обем, и спомагат за изтласкване на излишната течност по отворените от Лимфният Дренаж алтернативни пътища.

Фаза 2 (прилага се веднага след приключване на лечението във Фаза 1) - състои се от прилагане на подходяща компресия във ежедневието чрез специализиран нискоеластичен компресивен трикотаж (ръкав, или чорап), който ще ви бъде предписан от вашият обучен лимфо терапевт, и специализирани леки упражнения подходящи за пациенти с лимфедем, както и грижа за кожата - изключително важни за поддържане на доброто състояние на засегнатият крайник. Еднократни регулярни процедури Мануален Лимфен Дренаж, биха спомогнали за поддържане на едно оптимално състояние и здраве на крайника за в бъдеще, дори и като профилактика при тези, попадащи в рискова група, но не развили лимфен оток.

Тази терапия се извършва изключително и само от лицензирани специалисти със специализирано образование и подготовка.

Изключително важно е да се знае, че добиващият все повече популярност т.нар. Апаратен метод на лечение чрез хидравлични компресионни помпи, или пресотерапия, не е компонент на конвенционалния CDT. Пресотерапията не бива да се включва като единствен терапевтичен избор, тъй като последователното надуване и дефлация на камерите на тези апарати създава дистална до проксимална компресионна вълна - което е в противоречие с основният принцип на мануалният лимфен дренаж, а именно първоначалното обработване на трупа и най-близките до тялото структури и отварянето на алтернативни пътища, по които да премине водния компонент на лимфата и интерстициалната течност от засегнатата територия. За съжаление в практиката се наблюдават все повече усложнения след извършени такива процедури, като фибрози на тъканите, изместване на отока в проксималния крайник, в съседство с трупа, и/или гениталиите. Над проксималния край на помпата може да се развие фибросклеротичен пръстен, допълнително възпрепятстващ лимфния поток.

Лимфедемът, било то в напреднал стадии, или в по-лека форма, не бива да бъде пренебрегван. Адекватна терапия има, както и все повече лицензирани и обучени в сферата на лимфологията медицински специалисти и у нас. В случай че се съмнявате, страдате, или попадате в рискова група, потърсете най-близкият до вас терапевт за консултация. Не отлагайте здравето си!

За още информация:

https://vedahealthcare.bg/bg/limfedem/lechenie-na-limfedem-veda-varna

Източници: International Society of Lymphology Executive Committee. The Diagnosis and Treatment of Peripheral Lymphedema. Lymphology 28 (1995); ISL Executive Committee, Földi Klinik, Hinterzarten, Germany, August 30, 2000; MPT, CLT-LANA, Stout L. Nicole (National Lymphedema Network), 2009; Ilieva, M., Veda health center Varna

Подобни публикации