‘Заземяване’ - какво представлява тези техника, защо и как да я практикуваме, и как ни помага в борбата с лимфедема, стреса и болестите?

mariya-ilieva-veda-varna-1.jpg
Мария
окт 20, 2021

Част втора - Заземяване

От автора

За някои, следващите редове може би носят необичайна и неразбираема информация, граничеща със странни изказвания и съвети. Mного от нас, единствено преминавайки през тежки периоди на болест и страдание приемат и отварят цялото си същество за нова информация, и само тогава разбират естеството на това как и от какво сме създадени, и коя е движещата сила на нашият организъм. Нека не забравяме безбройните изследвания доказали именно това, че болестите на органи и системи на тялото, далеч преди да се въплатят във физически и структурни промени са се породили във ума, на едно много по-фино енергийно ниво. Със следващите редове, ви каним да възприемете нещо може би вече чувано и познато, и дали с дълбоки убеждения или от чисто любопитство, да позволите на новата информация да ви докосне, разширявайки мирогледа ви, допринасяйки за по-добро и хармонично здраве за вас, и вашите близки. Следващите редове, както и Част първа - Осъзнато дишане, са раздели/препоръки от американски учебници по Интегрален Лимфен Дренаж, като важна и съставна част от Цялостната терапия в борбата с Лимфедем и Лимфостаза.


Заземяване

Заземяването е техника, използвана в много различни дисциплини и може да бъде описана по различен начин във всяка от тях. За да се опрости това обаче, нека да кажем, че заземяването е именно това което чуваме - създаване на връзка със земята (или планетата Земя).

Защо се прави това? Когато сте заземени, можете да се отърсите от всичко, от което вече нямате нужда. Това може да са емоции които вие изпитвате, или емоции на друг човек, които по някакъв начин са ви повлияли. Когато се намирате под стрес, или ‘носите товара на целият свят на раменете си’, тежестта може да стане твърде голяма. Нужна е енергия за разрешаване на стари проблеми и това отнема енергия от физическото ви тяло. Ето как, след време може да започнат да се проявяват промени на физическо ниво.

Заземяването ви позволява да се освободите от даден товар или бреме. Както при дишането, след като издишате или пуснете това от което нямате нужда, освобождавате място за нов въздух, позволявайки на това от което сега имате нужда да влезе в тялото ви. Заземяването работи по подобен начин. Когато освободите ненужната енергия, тогава можете да внесете нова енергия от земята. И телата ни, и земята имат електромагнитна енергия. Ние можем буквално да внесем тази енергия от земята, за да попълним собствените си енергийни запаси.

Когато сте свързани със земята, можете по-лесно да постигнете баланс. Готови сте да реагирате адекватно на всичко, което се появи в живота ви. Можете да вдишвате и издишвате енергия и така да имате изобилие, от което да се черпите.

Как да направя това?

Заземяването може да става съвсем просто, например като визуализирате връзката между вас и земята. Можете да си представите, че сте дърво. Стволът ви е силен и клоните ви се простират нагоре към небето. Корените ви растат дълбоко в земята. Представете си, че водата и хранителните вещества се движат по ствола в корените и навън в земята. Представете си, че те се връщат от земята, в корените ви, в ствола ви и в клоните и листата. Прекарайте известно време, чувствайки тази връзка със земята.

Друго изображение, което можете да опитате, е това на заземяващ проводник, който се използва в електрическите вериги. Този проводник е част от електрическата верига в земята, чрез който се отстранява излишното електричество. Можете да си представите, че имате подобна жица, която е продължение на краката ви в земята. Представете си, че електричеството или енергията текат по краката ви, минават през този проводник и отиват в земята. Представете си някакъв излишен ток, като например чувство на „бръмчене“ или претоварване, или последиците от емоционалното натоварване от някой друг, преминаващо по тази жица в земята. Сега си представете успокояваща, спокойна енергия, която се връща нагоре по проводника в тялото ви. Прекарайте известно време, чувствайки тази връзка.

„Енергиини блокажи“ Вероятно е понякога да имате чувство на тежест, и на места в тялото си да усещате блокажи. Това може да се случи в гърдите, корема, бедрата или коленете. Това е доста често срещано явление. Като допълнение, често пъти се затваряме в себе си и не изразяваме така лесно чувствата, проблемите и болките си. Всъщност, всички емоции можем да съхраняваме в клетките на тялото си, и когато тези емоции са негативни, това може да блокира потока на енергия и да доведе до физически промени. Няма такова нещо като добра или лоша енергия. Има само движеща се или заседнала енергия. Движещата се енергия, подобно на течащ поток, води до здраве и благополучие. Застоялата или блокирана енергия, подобно на блато, води до застой и физически проблеми.

За да освободите блоковете и да задвижите енергията, поставете ръката си в областта, в която изпитвате тежест, или блокаж. Обърнете внимание на тази област. Използвайки дъха си, представете си, че можете да дишате в зоната. Внимателно я обградете с дъха си, като облак. Кажете си, че сте готови да изоставите всичко, от което нямате нужда. Наблюдавайте дали ви обземат някакви чувства, картини или идеи. След няколко минути вижте дали можете да си представите как енергията се движи в тази област. Ако можете, продължете да работите към краката си, докато не си представите как енергията пътува от главата ви до краката и в земята. Тогава си представете, че се връща обратно.

Осъзнавайки тези области, които изглеждат блокирали, задържащи стрес и нерешени проблеми, можете да ги изчистите от тялото си и да предотвратите физически проблеми, както и да излекувате други нива като емоционално, ментално или духовно.

Можете да се ‘заземявате’ навсякъде, но ако наистина искате да усетите връзката, най-вече докато привикнете към тези техники, по-добре е да бъдете навън, боси, особено ако тревата е мокра от роса или дъжд. В крайна сметка обаче, след време ще можете да направите това навсякъде, включително в самолет.

Добавяне на осъзнато дишане. Когато почувствате или си представите тази връзка със земята, можете да комбинирате освобождаването на това, което вече не ви трябва, с издишване. Представете си, че се чувствате притеснени и го издишате чрез вашата заземяваща връзка. Докато вдишвате, представете си, че внасяте свежа, чиста енергия.

Кога трябва да се заземяваме? Би било чудесно, ако можехме да бъдем заземени през цялото време, в баланс и сподобни да реагираме адекватно и да се освобождаваме от ненужното, и да приемаме всичко необходимо. Да кажем, че в началото е добре да свикнем да се заземяваме сутрин, за да започнем деня си. Първоначално ще отнеме известно усилие, но след известно време ще отнема само няколко секунди, за да се уверите, че връзката ви е осъществена.

Ако сте изправени пред трудна среща или задача, уверете се, че сте заземени преди да започнете - това би ви помогнало да реагирате адекватно и балансирано в ежедневието.. Отделете съвсем малко време далеч от отговорности, работа или семейство. Намерете тихо място, където няма да ви безпокоят. Можете да седнете на пода или на стол с права облегалка, или пък останете прави. Затворете очи. Започнете с просто издишване и вдишване както обикновено, и постепенно съсредоточете съзнанието си върху процеса на дишане. Не се опитвайте да го контролирате по никакъв начин. Просто съзнавайте постъпването и напускането на дъха ви. Единствено наблюдавайте. Не се опитвайте да се съпротивлявате в случай, че дъхът ви се ускорява или забавя, или дори спира за момент. По подобен начин, ако вниманието ви се разсее по някакъв начин, не се съпротивлявайте. Просто позволете на вниманието ви постепенно и естествено да се върне към дишането ви. Можете да продължите тази дихателна медитация за около 15 минути. Позволете си още няколко минути да се оттеглите от техниката, като все още седите със затворени очи. След това отворете очи и възобновете нормалните си дейности.

Този вид ‘медитация’, както и всеки друг вид подобна техника, изисква известна практика, но с постоянство, скоро ще усетите положителните ефекти върху нивото на стрес и общото състояние на ума.

Звучи ви твърде лесно, или пък странно? Тези техники може да ви се сторят твърде странни, необясними, или пък твърде прости, за да имат такова голямо въздействие. Повечето от нещата, които изглеждат твърде елементарни за нас, оказват най-голямо въздействие върху здравето и благосъстоянието ни. Трудната част всъщност, е да ги практикуваме ежедневно. Каним ви, да започнете да забелязвате дишането си в различно време през деня. Опитайте едно от тези упражнения и забележете как ви се отразява. Подарете си дарбата да дишате със съзнание, и бъдете здрави!

Източници:

Janet McFarland, Integrated Lymph Drainage

Joachim Zuther, The Benefits of Abdominal Breathing Exercises in the Management of Lymphedema

Подобни публикации