Диагностика и оценка на лимфните функции

Оздравителен център Веда, Специализиран Лимфологичен Кабинет - Варна

Диагностиката на лимфедем (лимфостаза) играе ключова роля при определяне методите за по-нататъшно лечение. Коректно снетата анамнеза чрез специфични тестове и изследвания, дават достатъчно пълна информация за определяне наличието и степента на заболяването, както и настъпилите нарушения във функцията на лимфната система. 

При пациенти със съмнения за увреди на лимфната система, се взимат в предвид всички данни, свидетелстващи за преживени инфекции, травми, оперативни интервенции или радиационно лечение, данни за провеждана химиотерапия при лечение на злокачествени заболявания, както и изясняване вида и продължителността й. Началото и продължителността на лимфедема, данни за забавено заздравяване на получени рани или предишно лечение на лимфедем, са от голямо значение при снемане на анамнезата. Анализ на трудовите и битовите навици на пациентите, спомага за изясняване на евентуални причини за появата на лимфедем (например продължително заемане на ортостатични положения като седеж или стоеж).

Визуалната преценка и палпация на кожата, предоставя важна информация за нейната цялост и състояние. При това изследване, трябва да се определи наличието и локализацията на евентуален едем, и съответно тежестта на състоянието и степента на кожните и подкожни изменения. Ако се установят белези, техният размер и форма трябва да бъдат отбелязани.

При първи признаци на заболяването е необходима задължителна консултация с лимфолог - в България тази функция се извършва от съдов хирург, ангиолог, или флеболог. При съмнения за нарушена функция  на лимфната система, могат да бъдат предписани следните инструментални изследвания:

- доплер ехография на съдовата система (помага да се разпознае съдовата анатомия, да се оцени съдовата проводимост, силата на кръвния поток)

- изследване със ултразвук и/или радиография, рентгенова лимфангиография и др.


Целта на диференциалната диагноза на лимфедем е да се изключат други заболявания с подобни клинични прояви, тъй като лимфостазата е състояние различно от дълбоката венозна тромбоза, постфлебитни прояви и други отоци. 

Важно е да се разбере, че лимфедемът е сериозно състояние, което изисква ранно и компетентно лечение, като с напредването на болестта лечението става по-трудно.

За повече информация вижте...

Тук ще се запознаете с основните акценти в борбата с лимфедем, както и с друго, често неправилно диагностицирано като лимфедем състояние - липедем

Лечението на лимфостазата е комплексна задача, включваща комбинация от специфични консервативни техники. Основните цели...

Натиснете тук за още информация...

Липедемът е често неразпознато и неправилно диагностицирано като лимфедем нарушение в мастната тъкан на крайниците и бедрата... 

Натиснете тук за още информация...

Свържете се с нас за въпроси и записване за консултация

Използвайте нашите телефони, мейл и контактна форма

Адрес

ул. Македония, 82-84, Варна
0886220599
mariya@vedahealthcare.bg

За бърз отговор, моля свържете се с нас от

Понеделник - Петък 09:30 - 18:30