Пресотерапия. Какво представлява апаратният метод за лимфодренаж

Оздравителен център Веда, Специализиран Лимфологичен Кабинет - Варна

Знаем ли всичко за апаратният метод за лечение на лимфедем, т.нар. Пресотерапия (интермитентна пневматична компресия, „компресионна помпа“)


Друга форма на компресионна терапия е тази, чрез т.нар. хидравлични компресионни помпи. Пресотерапията не е компонент на конвенционалния CDT. Пресотерапията може да се използва като допълнение към CDT, но не бива да се включва като единствен терапевтичен избор.

Пресотерапията включва поставяне на лимфедематозния крайник в многоклетъчен надуваем уред, който е прикрепен към въздушна компресионна помпа. Последователното надуване и дефлация на клетките създава дистална до проксимална компресионна вълна - което е в противоречие с основният принцип на мануалният лимфен дренаж, а именно първоначалното обработване на трупа и най-близките до тялото структури и отварянето на алтернативни пътища, по които да премине водния компонент на лимфата и интерстициалната течност от засегнатата територия. Това е и основният недостатък на този метод. Както знаем, онкологичните хирургични интервенции са съпроводени с дисекция на значителен брой лимфни възли - основна предпоставка за блокажа на оттичане на лимфната течност. Оттук и рискът от причиняване на оток в съседни зони на третираните области (M.Boris et al., 1998). Пресотерапията може да намали капилярната филтрация, като по този начин намалява образуването на лимфа. Пресотерапията не ускорява връщането на лимфата и не подобрява отстраняването на излишния протеинов компонент на лимфната течност. Потенциалните усложнения на пресотерапията включват изместване на отока в проксималния крайник, в съседство с трупа, и / или гениталиите. Над проксималния край на помпата може да се развие фибросклеротичен пръстен, допълнително възпрепятстващ лимфния поток. 

При правилно използване обаче, пневматичните компресионни помпи могат да са полезни при тежки състояния, или такива, при които стандартният препоръчителен подход не дава очакваните резултати. В такъв случай е желателно да се използват по-усъвършенствани компресионни помпи, спазващи принципа на мануалният лимфен дренаж (първоначално третиране на трупа, след това на крайниците от проксимално към дистално направление). 


Основният, и до момента доказано най-ефективен метод за лечение на лимфедем и лимфостаза е прилагането на Комплексна Деконгестивна Терапия (CDT), включваща мануален лимфен дренаж, многослоен компресивен бандаж, специализирана рехабилитация, и грижа за състоянието на кожата и ноктите.

Нека не забравяме, че наличието на лимфедем предразполага пациентите към по-чести и лесни за развитие кожни увреди, кожни инфекции и забавено зарастване на получени рани. Изключително внимание трябва да се обръща на грижите за кожата и предпазване на оточния крайник, което е съществен елемент от последващата домашна рехабилитация и превантивни мерки. Научете повече за Мануалният лимфен дренаж

Запознайте се с основните компоненти в лечението на Лимфедем

Лечението на лимфедем и лимфостаза е комплексна задача, включваща комбинация от специфични техники, като сновни цели на лечението са подобряване на оттичането на лимфа през повърхностните лимфни съдове, намаляване на отока, обезболяване и нормализиране...

Натиснете тук за още информация...