Мануален Лимфен Дренаж в Лечението на Лимфедем, и Поразителните Ползи за Красота и Здраве

Оздравителен център Веда, Специализиран Лимфологичен Кабинет

Мануалният Лимфен Дренаж (МЛД) е отлично терапевтично средство с многостранно въздействие. Със специфични ритмични движения и използване на лек натиск, по прецизен начин се стимулира потока на лимфната течност в тялото, било то профилактично, или поради увреда на лимфни структури, отстраняване на лимфни възли и др. Насърчавайки нейното движение към сърцето, лимфният дренаж спомага за отделянето на течности и отпадъци, елиминиране на бактерии, токсини и излишна вода намиращи се в лимфната циркулация, както и раздвижване на фасцията и отблокиране на запушени съдове. МЛД помага за нормализиране трофиката на тъканите в засегнатата област, отпускане на скелетната мускулатура, обезболяване и намаляване на съществуващи отоци. 

 Ако забелязвате подуване на глезените, отоци по ръцете, краката, задържане на вода, отлагане се мастни натрупвания около корема, хроничен синузит, ленивост и трудно събуждане сутрин, имате мускулни или ставни болки, фибромиалгия, сърбеж по кожата, чести възпаления на гърлото, то вероятно организмът Ви дава индикация за лимфен застой, и имате нужда именно от МЛД. Лимфният дренаж може да изтласка до над 70% от застоялата лимфа.

Мануалният лимфен дренаж е чудесно средство за поддържане на добро здраве, подмладяване и подобряване на лимфотока и циркулацията на цялото тяло, лице и деколте. 


Наред с всичките си медицински предписания, МЛД  има и някои поразителни ползи за красотата. Освен че помага за поддържане на чиста и сияйна кожа и намаляване на подпухналостта на лицето, лимфния масаж е отличен компонент в борбата с мастните натрупвания и целулита, като подобрява кръвообращението, стяга и тонизира цялостния външен вид на кожата, намалява задържането на вода в цялото тяло, подпомага храносмилането и редуцира подуването на корема. Друг уникален ефект на лимфният дренаж на лице например, е и значително подобряване на зрението веднага след извършване на процедурата. 

Наред с всичко, МЛД е и много приятна, дълбоко отпускаща цялото тяло и ума процедура. 


МЛД ускорява възстановяването след медицински процедури и операции, като насърчава циркулацията и заздравяването на разрези, белези и синини. И още - тъй като МЛД помага на тялото да изхвърли токсините и да елиминира излишните течности и странични продукти от упойката, пациентите изпитват по-малко болка и могат да се върнат към нормалните си дейности по-рано.

При редица състояния, като автоимунни заболявания, фибромиалгия, ревматоидни и артритни състояния, възпаления, пациенти преминали през лечение на рак, лимфедем и нарушения в лимфната функция, както и по време на бременност, дълбоко тъканният масаж е противопоказан. Именно тези състояния се повлияват изключително благоприятно от нежния допир на лимфния масаж. 

При пациенти претърпели онкологични оперативни интервенции с отстраняване на лимфни възли (най-често на гърда или малък таз), както и ортопедични и съдови( венозни) операции, МЛД е основен компонент при лечение на лимфедем и профилактика на лимфостазата, която в голям процент от случаите се появява години след операцията, когато състоянието вече става хронично. Тук не бива да се пренебрегва и задължителното бандажиране със специални нискоеластични бинтове, като комбинацията от тези два елемента води до оптимални резултати и успешно лечение.

Тази терапия се извършва изключително и само от лицензирани специалисти със специализирано образование и подготовка.

В оздравителен център Веда, Мария Илиева, медицински специалист - Мануален Лимфен Дренаж, консултира всички пациенти предполагащи нужда от лечение на лимфедем, както и всички тези влизащи в рискова група - след онкологични оперативни интервенции на гърда или малък таз, след травми в областта на крайниците, главата и тялото, след естетични оперативни интервенции в областта на лицето и главата, като усложнение на ревматоидни и артритни състояния, болезнени ставни възпаления, автоимунни заболявания, метаболитни нарушения, стрес. 


Поддържайки лимфната система в добро здраве, подобряваме и цялостния си имунитет. И разбира се, с редовни процедури Мануален Лимфен Дренаж, помагаме на целия организъм да работи гладко и хармонично!